Roken, kleuren en glasvezel

RokenVoor de opsporing van deze foutieve aansluitingen zijn al diverse technieken ontwikkeld. De bekendste is het roken. Er wordt rook in het vuilwaterriool geblazen. Als er dan rook uit de dakgoten komt, zijn deze foutief aangesloten. Hiermee kunnen dus alleen foutief aangesloten regenwaterafvoeren opgespoord worden.

Het is lastiger om vuilwateraansluitingen op het regenwaterriool op te sporen. Daartoe wordt soms een gekleurde vloeistof door het toilet gespoeld. Een inspectiecamera in het riool kan dan zien of dit water in het regenwaterriool komt.
Sinds kort is er nog een derde techniek. Er wordt een glasvezelkabel door het regenwaterriool getrokken (tot wel meer dan 1 km). Door de kabel wordt licht gestuurd. Als nu ergens de kabel warmer wordt (door een lozing vanuit een woning) zal de lichtreflectie veranderen. Met software kan berekend worden op welke afstand die lozing plaats vindt. Door gedurende b.v. 1 week te registreren, kunnen foutieve aansluitpunten opgespoord worden. Deze methodes blijken in de praktijk weinig bevredigende resultaten te geven en/of zijn vaak erg duur.

Lees verder: Riosonic®